Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling grijs kenteken

Bijtelling grijs kenteken

Voordeel krijgt u niet zomaar. Een grijs kenteken dus ook niet. Zo moet uw auto door de Belastingdienst worden aangemerkt als een bestelauto. Dat gebeurt als uw auto voldoet aan een aantal eisen voor bijvoorbeeld de inrichting en het gewicht. Voldoet u daarnaast als ondernemer ook aan bepaalde voorwaarden? Dan is de kans groot dat u groen licht krijgt voor het gebruik van een grijs kenteken. Onderwerpen in dit artikel:

Aanvullende voorwaarden voor een grijs kenteken:

Om een grijs kenteken te krijgen, moet de Belastingdienst uw auto dus aanmerken als een bestelauto. Daarnaast moet u ook als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • u beschikt als ondernemer over een btw-nummer;
  • de (bestel)auto staat op uw naam en u bent dezelfde (rechts)persoon aan wie dit btw-nummer is toegekend;
  • u rijdt meer dan 10% van uw totaal aantal per jaar gereden kilometers voor uw onderneming.

Bijtelling: meer dan bijzaak

Rijdt u ook privé in uw zakelijke auto met grijs kenteken? Bijvoorbeeld voor uw boodschappen of voor een vakantie? En is dat meer dan 500 kilometer per jaar? Dan moet u over deze privékilometers belasting betalen; ook wel ‘bijtelling’ genoemd. Privégebruik van een zakelijke auto ziet de Belastingdienst namelijk als een vorm van arbeidsloon. Dat betekent dat u een bedrag bij uw winst moet optellen, waarover u vervolgens inkomstenbelasting betaalt. Als u kunt aantonen dat u maximaal 500 kilometer per jaar privé rijdt, betaalt u geen bijtelling. Rittenregistratie loont dus de moeite!

[Whitepaper] De noodzaak van een goede rittenregistratie (gratis PDF)
Als fleetmanager staat u voor de uitdaging om uw wagenpark optimaal te beheren. Een goede rittenregistratie is daarvoor een must. In deze paper leest u waarom. Ook leest u welke soorten rittenregistratie u kunt gebruiken, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en wat het belang is van een onafhankelijk keurmerk. Download de whitepaper in PDF.

Bereken zelf uw bijtelling

Naast het aantal gereden privékilometers per jaar, hebben de hoeveelheid CO2-uitstoot en de cataloguswaarde van uw zakelijke auto invloed op de hoogte van uw bijtelling. De overheid stelt ieder jaar de uitstootgrenzen voor bijtelling vast. Wat u aan bijtelling moet betalen is eenvoudig te berekenen. Voor 2018 geldt:

  • als u in een volledig elektrische auto rijdt (die dus geen CO2 uitstoot), betaalt u jaarlijks 4% van de cataloguswaarde;
  • als u in een auto rijdt die wel CO2 uitstoot, betaalt u jaarlijks 22% van de cataloguswaarde.

Overzicht percentage bijtelling

CO2-uitstoot in gram per kilometer Percentage bijtelling 2018
Geen, ik rijd in een volledig elektrische auto 4% bijtelling
Meer dan 0 gram 22% bijtelling

Tabel 1: Percentage bijtelling in 2018. Bron: Belastingdienst.nl.

Voorbeeldberekening bijtelling

Sander is een ondernemer die ook privé gebruikmaakt van zijn bestelauto. Deze bestelauto heeft een cataloguswaarde van € 33.000. Sander rijdt meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden met deze bestelauto. Hij moet dus bijtelling betalen. De bestelauto is geen elektrisch voertuig. Dat betekent dat Sander 22% bijtelling betaalt (woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik). De bijtelling die Sander betaalt is dan: 22% van € 33.000 = € 7.260 per jaar, wat neerkomt op € 605 per maand. Per maand telt Sander een bedrag van € 605,- op bij zijn inkomen. Over dit extra bedrag moet hij dus ook belasting betalen. Als Sander hierover 42% belasting moet betalen, zijn de netto maandlasten voor zijn bestelauto 42% van € 605 = € 254. Dit betekent dat Sander per jaar een bedrag van € 3.048 (12 x € 254) betaalt voor zijn bestelauto.

Bijtelling voorkomen?

De automatische rittenregistratie van RitAssist® is dé manier om aan te tonen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Het rittenregistratiesysteem van RitAssist® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en optimaal zicht op uw wagenpark en rittenadministratie. Vraag direct een gratis offerte aan!

Eindheffingsregeling bestelauto bij wisselende gebruikers

Er zijn situaties waarin de regeling voor privégebruik van uw zakelijke auto moeilijk toe te passen zijn. Bijvoorbeeld als uzelf en meerdere van uw werknemers uw bestelauto doorlopend of wisselend gebruiken. Dan ontstaat er een grijs gebied. In zo’n situatie betaalt u jaarlijks een eindheffing over de ‘bijtelling privégebruik’ van uw auto. Dit is een bedrag van € 300 per auto per jaar.

Aanvullende voorwaarden zijn:

  • De gebruikte bestelbus mag niet door één vaste berijder gebruikt worden voor woon-werkverkeer.
  • Privégebruik mag; maar is wel beperkt. Het voertuig wordt namelijk niet door één vaste werknemer gebruikt.
  • De wisseling van het voertuig moet opgeroepen worden door het aard van het werk. Werknemers mogen niet ‘zo maar’ dagelijks van voertuig ruilen.

Het advies is om altijd een rittenregistratie bij te houden. Hierdoor voorkomt u achteraf problemen met de Belastingdienst.

Geen bijtelling voor bedrijfsvoertuig met grijs kenteken

Gebruikt u geen ‘normale’ auto als voertuig voor uw onderneming, maar een bestelauto? En gebruikt u deze bestelauto alleen zakelijk? Dan betaalt u geen bijtelling. Wel moet u voor de fiscus de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’s’ hebben ingevuld. Hoewel het niet verplicht is om een rittenregistratie bij te houden, is het wel verstandig dit te doen. Alle relevante gegevens zijn dan namelijk vastgelegd in een ‘black box’. Als de Belastingdienst u vraagt om het zakelijke karakter van een bepaalde rit aan te tonen, kunt u dat zonder problemen doen. Zo veelkleurig kan een grijs kenteken zijn!

Door Arjan Kolk, Adviseur RitAssist.
Update: mei, 2018

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Arjan Kolk - RitAssist

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Grijs kenteken - bestelbus

Afbeelding: Bijtelling grijs kenteken

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Woonstad Rotterdam - logo
DHL - logo
SQ People logo
Belastingdienst logo
hankook logo
citybox logo
Arjan Kolk - RitAssist

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'