De Hoge Raad en het Gerechtshof Den Bosch hebben bevestigd dat het maximum aantal van 500 privékilometers gelden per jaar en niet per auto.
Een medewerker had een auto van de zaak en reed geen privé kilometers in de periode januari tot en met mei 2009. Over deze periode hield de medewerker een sluitende rittenregistratie bij. Na mei kreeg de medewerker een nieuwe auto waarmee hij wel privé kilometers wilde maken. Hij verzocht de belastingdienst zijn Verklaring geen privégebruik in te trekken.
Enkele maanden later kreeg de medewerker een naheffingsaanslag opgelegd van de belastingdienst. De medewerker diende €1.100 te betalen over de periode januari t/m mei 2009. Het bezwaard dat hij hiertegen maakte was volgens de rechtbank ongegrond. Volgens de rechtbank geldt de maximum aantal van 500 kilometers namelijk niet per auto, maar per jaar. Een vreemde redenering vinden wij, aangezien de medewerker tijdig een verzoek had ingediend om de verklaring geen privégebruik in te trekken.
Het gerechtshof van Arnhem was het eens met de medewerker. Het was namelijk niet duidelijk op basis waarvan de naheffingsaanslag werd vastgesteld. Hierdoor kwam de zaak voor de Hoge Raad die vervolgens de medewerker ongelijk gaf. De Hoge Raad verwees hierbij naar een arrest uit 1997. Dit zorgde ervoor dat deze zaak bij het Gerechtshof in Den Bosch terecht kwam. Op basis van het arrest uit 1997 besliste het Hof in Den Bosch dat de aanslag terecht was. De medewerker moet de aanslag van €1.100 alsnog betalen.
Wilt u een naheffingsaanslag voorkomen? Overleg dan altijd met uw belastingadviseur bij het switchen tussen de 500km regeling en het rijden zonder kilometerbeperking.