Rij- en Rusttijden Overzicht Chauffeurs in het wegvervoer zijn gebonden aan strikte regels omtrent rij- en rusttijden. In 2007 is hierover het laatste besluit vastgesteld; verordening 561/2006. In Nederland is deze verordening omvat in specifieke Nederlandse wetgeving; het Arbeidstijdenbesluit vervoer.

De bepalingen voor rij- en rusttijden uit de verordening gelden voor alle ritten binnen de Europese Unie. Wanneer de bestemming van een rit ligt in één van de volgende landen dan zijn de zogenaame AETR-bepalingen van toepassing:

Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië/Herzegovina, Kazachstan, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, Servië, Turkije, Turkmenistan of Wit-Rusland.

Een voorbeeld laat de toepassing van de AETR-bepalingen het beste omschrijven: een chauffeur krijgt vanuit Venlo de opdracht om een vracht op te halen in Milaan. Tijdens een tussenstop wordt de rit aangepast en krijgt de chauffeur te horen dat hij een vracht moet ophalen in Moskou (Rusland). Op dit moment worden de AETR-bepalingen de gehele rit van toepassing (dus van Venlo naar Moskou). Wanneer gedurende een week één of meerdere ritten onder het AETR-verdrag worden uitgevoerd, zijn de bepalingen voor de wekelijkse en tweewekelijkse rij- en rusttijd uit het AETR-verdrag op die periode van toepassing.

Rij- en rusttijden vrachtauto en touringcar NL/EU (Vo. (EG) nr. 561/2006)

Rij- en rusttijden vrachtauto en touringcar AETR

Bekijk hier de rekenregels voor NL/EU en AETR. Rij- en rusttijden vrachtauto en touringcar

De boetes zijn vrij hoog en er wordt streng gecontroleerd op misbruik. Het is dus van groot belang om serieus om te gaan met de digitale tachograaf en de bestuurderskaart. Doordat RitAssist het uitlezen van zowel het massageheugen en de bestuurderskaart verzorgd, hoeft u zich hier niet druk meer om te maken. Ook de bewaarplicht van twee jaar wordt volledig door RitAssist verzorgd. Lees hier meer over Tacho Download.

Optimaliseer uw wagenpark met RitAssist®

Innovatieve GPS oplossingen

Meer inzicht, minder kosten. Vraag nu een offerte aan om te kijken wat u kunt besparen!

Gratis White Paper

- Winst Verhogen met Telematica -

Lees hoe telematica uw organisatie kan helpen om kosten te besparen en winst te verhogen.

Onze Oplossingen

Benieuwd naar de investering?

Vraag vrijblijvend een offerte aan. We kunnen u één ding garanderen: welke oplossing u ook kiest, u heeft ons systeem binnen 6 maanden terug verdiend!

Trustpilot
Keurmerk RRS
bvlr
Belastingdienst
vzr
Escrow