Home » Kennisbank » Mobiliteit » Kilometervergoeding

Kilometervergoeding

Uw werkgever mag een vergoeding geven voor de kilometers die u zakelijk reist. De belastingvrije vergoeding is maximaal 19 cent per kilometer. Bij het reizen met het openbaar vervoer is er een uitzondering; de werkelijk gemaakte reiskosten mag uw werkgever volledig belastingvrij vergoeden. Onderwerpen in dit artikel:

De hoogte van de kilometervergoeding

Wanneer u met uw eigen vervoer naar uw werk reist, dan kan uw werkgever u hiervoor een kilometervergoeding geven. Uw werkgever mag een belastingvrije kilometervergoeding hanteren van €0,19 per kilometer. Is uw vergoeding hoger, dan betaalt u over dat deel de normale inkomstenbelasting. Voor de belastingvrije vergoeding per kilometer maakt het niet uit met welk vervoer u reist of hoe u reist. U kunt dus ook met de fiets of trein reizen en hiervoor een kilometervergoeding ontvangen.

Met carpoolen ook een vergoeding

Carpoolt u met één van uw collega’s, dan kunt u zelfs beiden een kilometervergoeding ontvangen, mits dit op eigen initiatief is. Initieert de werkgever het carpoolen, dan ontvangt alleen de chauffeur een vergoeding!

Reiskosten openbaar vervoer

Wanneer u met het openbaar vervoer reist heeft u werkgever zelfs 2 opties. Vaste kilometervergoeding (tot €0,19 belastingvrij) of  een vergoeding van de werkelijk gemaakte reiskosten (volledig belastingvrij).

Rekenvoorbeeld Kilometervergoeding

Benieuwd of u genoeg reiskostenvergoeding krijgt om de werkelijke reiskosten te dekken? Met dit handige rekenvoorbeeld weet u het direct. De formule houdt rekening met woon-werkverkeer en andere zakelijk gereden kilometers.

Kilometervergoeding dankzij rittenregistratie RitAssist®
Vergoedt uw werkgever de kilometers die u met uw eigen voertuig maakt voor uw werk? Bijvoorbeeld woon-werkverkeer of ritten naar klanten? Dan loont het de moeite om uw gemaakte kilometers automatisch te registeren. Een vergoeding tot 0,19 cent is belastingvrij. Zowel voor werkgevers als voor zzp’ers. Is de vergoeding hoger? Dan betaalt u over dat deel de normale inkomstenbelasting. En u weet het: meten is weten. Houd uw kilometers daarom bij met het rittenregistratiesysteem van RitAssist! Sluitend en fiscusproof. Vraag direct een gratis offerte aan!

Reiskostenaftrek

De kilometervergoeding die u van uw werkgever ontvangt dient niet verward te worden met de reiskostenaftrek. Wanneer u meer dan 10 kilometer moet reizen om op uw werk te komen, kunt een een vast bedrag van uw inkomen aftrekken. Bereken hieronder hoeveel u mag aftrekken:

Afstand enkele reis U reist per week
meer dan niet meer dan 4 dagen of meer 3 dagen 2 dagen 1 dag
0 km 10 km € 0 € 0 € 0 € 0
10 km 15 km € 436 € 327 € 218 € 109
15 km 20 km € 582 € 437 € 291 € 146
20 km 30 km € 974 € 731 € 487 € 244
30 km 40 km € 1.207 € 906 € 604 € 302
40 km 50 km € 1.574 € 1.181 € 787 € 394
50 km 60 km € 1.751 € 1.314 € 876 € 438
60 km 70 km € 1.943 € 1.458 € 972 € 486
70 km 80 km € 2.008 € 1.506 € 1.004 € 502
80 km 90 km € 2.036 € 1.527 € 1.018 € 509
90 km € 2.036 = maximale reisaftrek

Bron: Belastingdienst

 

Let op: wanneer u een kilometervergoeding van uw werkgever ontvangt, dient u dit totale bedrag af te trekken van de totale aftrekpost.

Kilometervergoeding vs. het mobiliteitsbudget

Naast een kilometervergoeding kan een werkgever er ook voor kiezen om een mobiliteitsbudget in te stellen. Dit is een bruto bedrag wat aan de werknemer ter beschikking wordt gesteld waarvoor vervoer ‘ingekocht’ kan worden. Blijft er aan het eind van het jaar geld over, dan kan de werkgever dit bedrag aan de werknemer overmaken. Dit bedrag wordt dan gezien als belastbaar inkomen. Het voordeel is wel, dat wanneer een werknemer geen leaseauto nodig heeft, er ook geen bijtelling wordt berekend.

De werkgever kan daarbij ook diverse vervoersmiddelen ter beschikking stellen zoals (elektrische) fietsen, brommers of poolauto’s.

Automatisch declareren?

Wanneer u uw eigen auto gebruikt voor uw zakelijke kilometers (dus ook uw woon-werkverkeer) moet u uiteraard wel een declaratie van de gemaakte kilometers overleggen. Dit kunt u natuurlijk handmatig bijhouden, maar u kunt er ook voor kiezen om dit automatisch te doen met een systeem van RitAssist. Via de slimme black box houdt u namelijk volledig automatisch een kilometerregistratie bij! Meer weten?

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Bradley de Jong - Adviseur RitAssist

Bradley de Jong Adviseur FleetGO

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'

Automatische kilometerregistratie

Vertrouw niet op handgeschreven registraties, maar kies voor een betrouwbaar en waterdicht systeem.

Kilometervergoeding

Afbeelding: Kilometervergoeding

Automatische kilometerregistratie

Vertrouw niet op handgeschreven registraties, maar kies voor een betrouwbaar en waterdicht systeem.

Bradley de Jong - Adviseur RitAssist

Bradley de Jong Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'