Home » Kennisbank » Mobiliteit » Kilometervergoeding ZZP

Kilometervergoeding ZZP

Als ZZP’er bent u regelmatig onderweg. Misschien met uw eigen auto, motor of fiets. De kilometers die u aflegt kosten uiteraard geld. Denk aan brandstof, onderhoud en afschrijving. Gelukkig kunt u een vergoeding voor krijgen de kilometers die u rijdt met uw privévervoersmiddelen. Op deze pagina leest u meer over de kilometervergoeding zzp voor het vervoer met de auto.

Wat is kilometervergoeding?

De vergoeding die u krijgt voor de afgelegde kilometers heet kilometervergoeding. Deze vergoeding krijgt u voor de zakelijk gereden kilometers die u heeft gereden met een auto of een ander vervoersmiddel wat niet in de zaak is ingebracht.

De kilometervergoeding voor ZZP’ers

Gebruikt u een privéauto voor zakelijke ritten, dan mag u zichzelf 19 cent per kilometer belastingvrij vergoeden. Dit is wettelijk geregeld in Nederland en dit betekent dat u als ZZP’er ook een kilometervergoeding van 19 cent per gereden kilometer kunt krijgen.

Goed om te weten: U mag ook een hogere kilometervergoeding hanteren, bijvoorbeeld van 20, 25 of 30 cent per kilometer. Wel moet belasting betaald worden over de kilometervergoeding voor zover die de grens van 19 cent per kilometer overschrijdt. Hanteert u bijvoorbeeld een kilometervergoeding van 22 cent per kilometer, dan wordt de vergoeding boven de 19 cent bij het loon opgeteld (3 cent per kilometer). Hier betaalt u vervolgens inkomstenbelasting over. Dit is in veel gevallen belastingtechnisch niet interessant.

Gereden kilometers bijhouden

U moet zelf de zakelijk gereden kilometers bijhouden. Over dit aantal kunt u vervolgens uitrekenen hoeveel kilometervergoeding u kunt krijgen. Dit kan door het aantal gereden kilometers te vermenigvuldigen met de vergoeding van 19 cent per kilometer.

Let op: Bij controle moet u aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat het gaat om zakelijk gereden kilometers. Bewaar daarom altijd uw kilometeradministratie.

Handmatig of automatisch
U kunt het aantal gereden kilometers handmatig bijhouden in uw agenda of in een kladblok. Als u veel zakelijke ritten maakt, dan kan dit dit veel tijd en energie kosten en bovendien het overzicht kwijtraken. In dat geval biedt een automatische kilometerregistratie uitkomst. Dit systeem registreert automatisch waar en hoeveel kilometers u rijdt (zakelijk of privé). Zo hoeft u zelf uw kilometers niet meer bij te houden. Als u aan het einde van de maand wil weten hoeveel kilometervergoeding u kunt verrekenen, kunt u dit in één oogopslag online zien. Mark van der Linde: ‘Sinds ik gebruik maak van een digitale rittenregistratie, hou ik niet alleen tijd over maar heb ik ook meer ruimte in mijn hoofd.’

Prijsopgave automatische rittenregistratie
Bradley de Jong - Adviseur RitAssist

Bradley de Jong Adviseur FleetGO

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'

Automatische kilometerregistratie

Vertrouw niet op handgeschreven registraties, maar kies voor een betrouwbaar en waterdicht systeem.

soo-media - samenwerking RitAssist

Afbeelding: Kilometervergoeding ZZP

Automatische kilometerregistratie

Vertrouw niet op handgeschreven registraties, maar kies voor een betrouwbaar en waterdicht systeem.

Bradley de Jong - Adviseur RitAssist

Bradley de Jong Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'