Home » Kennisbank » Kilometerheffing

Kilometerheffing Wij delen graag onze kennis over de ontwikkelingen van kilometerheffing en geven antwoord op veel gestelde vragen.

Het zit al een paar jaar in de pijpleiding; kilometerheffing, ook wel ‘rekeningrijden’ genoemd. Het wordt gezien als een manier om het groeiende fileprobleem in Nederland tegen te gaan. De invoering wacht op een ‘go’ van het kabinet. Snelmenu naar onze kennisartikelen over kilometerheffing:

Kennisartikelen over kilometerheffing

Kilometerheffing wat is het

Wat is kilometerheffing?

Tijdens de spits de randstad in of uit? Wie dat met de auto wil doen, moet rekenen op een fikse file. Om het fileprobleem tegen te gaan, is in 2008
Verder lezen
Kilometerheffing berekenen

Kilometerheffing berekenen

Wat betaal je als automobilist aan kilometerheffing in Nederland? Dat hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de gereden afstand, het soort brandstof, de CO2-uitstoot en de locatie waar
Verder lezen
Gestaffelde Bijtelling

Gestaffelde bijtelling

Gestaffelde bijtelling en het Normenkader RRS Voordelen gestaffelde bijtelling Huidige stand van zake Gestaffelde bijtelling is een andere manier van (fiscaal) afrekenen met zakelijke automobilisten. Hierbij wordt niet alleen gekeken
Verder lezen
On-board unit - kilometerheffingkastje

Kilometerheffingkastje (OBU)

Een On-board unit (OBU), ‘tagg’, ‘transponder’, of gewoon ‘kilometerkastje’; het zijn allemaal aanduidingen voor hetzelfde apparaat; een kastje waarmee u (straks) automatisch kilometerheffing betaalt. Lees meer over wat het is,
Verder lezen

Hoogte kilometerheffing

Kilometerheffing is een heffing per gereden kilometer voor gemotoriseerd verkeer. In z’n algemeenheid geldt; u betaalt niet meer voor het bezit van uw auto, maar voor het gebruik ervan. Op dit moment is er nog geen regelgeving voor de exacte hoogte van de kilometerheffing. De hoogte van de heffing zal afhangen van een aantal factoren. Bijvoorbeeld:

  • het tijdstip waarop u rijdt;
  • de locatie waar u rijdt;
  • het verbruik en de CO2-uitstoot van het gebruikte voertuig.

Wanneer het kabinet een ‘GO’ geeft, zetten wij onze kilometerheffing rekentool live.

Wie moet kilometerheffing betalen?

Kilometerheffing kan voor vrachtverkeer, personenauto’s of voor beide worden toegepast. Alleen degenen die gebruikmaken van wegen waar kilometerheffing is ingevoerd, zullen moeten betalen voor het gebruik van die wegen.

Op welke wegen is er kilometerheffing?

Kilometerheffing zal voornamelijk op wegen worden ingevoerd waar het fileprobleem groot is. Door deze heffing door te voeren, zullen mensen ontmoedigd worden om onnodig gebruik te maken van de weg. Wie wel tijdens spitsuren de weg op moet, zal hiervoor een eerlijk bedrag betalen. Hier staat een betere doorstroom en dus een kortere reistijd tegenover.

Is kilometerheffing hetzelfde als rekeningrijden?

Ja, kilometerheffing is hetzelfde als rekeningrijden. Het principe is dus ook hetzelfde; automobilisten die op bepaalde tijden op bepaalde locaties gebruikmaken van een gemotoriseerd voertuig, betalen hiervoor een specifiek bedrag. Lees meer over wat kilometerheffing is en inhoud.

Uw RitAssistadviseurs

Automatische rittenregistratie is hét vakgebied van RitAssist. Hebt u vragen over hoe u uw wagenpark zo efficiënt mogelijk kunt inrichten? Of over hoe u rittenregistratie zo optimaal mogelijk inzet? Benader ons gerust. Wij helpen u graag verder!

Kilometers inzichtelijk?

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof