GPS Black Box Een GPS black box kan voor talloze doeleinden worden ingezet en maakt het mogelijk om diverse objecten op afstand te ‘volgen’ en om belangrijke informatie over deze objecten te verkrijgen.

In dit artikel wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden van de black box in de context van telematica: het centraal verzamelen van data van verschillende objecten.

Werking GPS black box

De term ‘blackbox’ of ‘black box’ komt oorspronkelijk uit de luchtvaartindustrie. Het is een apparaat wat kritische data registreert waarmee vervolgens analyses gemaakt kunnen worden. Bij vliegtuigen wordt de blackbox voornamelijk gebruikt voor de reconstructie van ongelukken.

Het idee van de GPS black box is in feite hetzelfde als die uit een vliegtuig: het apparaatje registreert alle (relevante) data van een bepaald object en slaat dit op. Bij de GPS black box die RitAssist gebruikt, is er zelfs sprake van een live verbinding met de black box. Via een SIM-kaart wordt alle data realtime doorgestuurd naar het online telematica platform (beter bekend als ‘de cloud’). Hier wordt alle data verwerkt zodat deze gebruikt kan worden bij de verschillende tools en rapportages.

GPS blackbox

Telematica is een steeds vaker toegepast instrument en biedt talloze voordelen voor alle typen bedrijven. Één van de bekendste vormen van telematica is een digitale rittenregistratie: via de blackbox wordt automatisch een sluitende rittenregistratie bijgehouden. Tegenwoordig wordt ook vaak gebruik gemaakt van het begrip ‘connected car‘.

Geen handmatige handelingen

Geen zorgen meer over een sluitende kilometerregistratie.  Het rittenregistratie systeem van RitAssist® registreert automatisch de gereden kilometers en is voorzien van een Keurmerk RRS. Hierdoor bent u verzekerd deugdelijk systeem en is het fiscusproof!

Benieuwd naar de prijs?

Omdat er geen situatie gelijk is, hebben we geen prijzen op onze site. Vraag een passende prijsindicatie aan!

GPS black box mogelijkheden

Een GPS black box heeft enorm veel mogelijkheden en wordt veel toegepast in auto’s. Een black box auto registreert onder andere:

 • gereden routes, bezochte locaties, snelheden etc.
 • kilometrages
 • werk- en reistijden
 • realtime GPS locatie
 • bestuurders en bijrijders
 • onderscheid zakelijk en privégebruik
 • excessief rijgedrag (op basis van G-krachtmeter)
 • brandstofverbruik

Daarnaast is het mogelijk om andere systemen aan te sluiten aan de black box bijvoorbeeld:

 • privé-/zakelijk schakelaar
 • bestuurderidentificatie
 • startonderbreker
 • paniekknop
 • CAN-bus koppeling
 • temperatuursensor
 • PTO
 • deuren en laadklepsensoren
 • bandenspannings-controlesysteem

Lees hier meer over de additionele hardware.

track en trace systeem
green-driving

Krachtig instrument

Er zijn talloze soorten en maten black boxes maar de werking en functionaliteiten komen zijn bij de meeste systemen hetzelfde. Het zijn vooral mogelijkheden van het online platform die het verschil maken. Immers, een GPS-coördinaat is een GPS-coördinaat en een kilometerstand een kilometerstand. Het gaat er dus vooral om wat er precies met de data wordt gedaan. Door data te verrijken, aggregeren en te koppelen aan andere data of systemen, ontstaat er ineens een enorm krachtig instrument. Denk bijvoorbeeld aan een berekening van de omrijkilometers van een voertuig: rijdt de bestuurder wel de meest efficiënte route? Of door een alarm te koppelen aan bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld door een SMS te sturen wanneer een voertuig in het weekend wordt gestart. Of wat dacht u van een compleet persoonlijk rijgedrag profiel van een bestuurder? Door allerlei parameters met elkaar te combineren kan er een zeer gedetailleerd beeld worden gevormd van het rijgedrag van iemand. Lees hier meer over de GPS tracker auto.

Toepassingen GPS black box

Er zijn talloze toepassingen voor een black box, RitAssist heeft zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in:

Daarnaast kan het systeem gekoppeld worden met andere software zoals tankpasgegevens en boekhoudpakketen.

Loop geen risico met uw kilometerregistratie!

De Belastingdienst controleert steeds vaker en intensiever en de boetes zijn enorm: verzuimboete van €4920,- + de niet betaalde bijtelling van maximaal 5 jaar! Neem dus geen enkel risico met uw kilometerregistratie en zorg ervoor dat deze altijd 100% sluitend is en waarheidsgetrouw is. Een automatische kilometerregistratie van RitAssist garandeert u deze zekerheid.

Optimaliseer uw wagenpark met RitAssist®

Innovatieve GPS oplossingen

Meer inzicht, minder kosten. Vraag nu een offerte aan om te kijken wat u kunt besparen!

Trustpilot
Keurmerk RRS
bvlr
Belastingdienst
vzr
Escrow