Home » Kennisbank » Connected car » GPS black box

GPS Black Box

Een GPS black box kan voor talloze doeleinden worden ingezet en maakt het mogelijk om diverse objecten op afstand te ‘volgen’ en om belangrijke informatie over deze objecten te verkrijgen. In dit artikel wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden van de black box in de context van telematica: het centraal verzamelen van data van verschillende objecten.

Werking GPS black box

De term ‘blackbox’ of ‘black box’ komt oorspronkelijk uit de luchtvaartindustrie. Het is een apparaat wat kritische data registreert waarmee vervolgens analyses gemaakt kunnen worden. Bij vliegtuigen wordt de blackbox voornamelijk gebruikt voor de reconstructie van ongelukken.

Het idee van de GPS black box is in feite hetzelfde als die uit een vliegtuig: het apparaatje registreert alle (relevante) data van een bepaald object en slaat dit op. Bij de GPS black box die FleetGO gebruikt, is er zelfs sprake van een live verbinding met de black box. Via een SIM-kaart wordt alle data realtime doorgestuurd naar het online telematica platform (beter bekend als ‘de cloud’). Hier wordt alle data verwerkt zodat deze gebruikt kan worden bij de verschillende tools en rapportages.

Telematica is een steeds vaker toegepast instrument en biedt talloze voordelen voor alle typen bedrijven. Één van de bekendste vormen van telematica is een digitale rittenregistratie: via de blackbox wordt automatisch een sluitende rittenregistratie bijgehouden. Tegenwoordig wordt ook vaak gebruik gemaakt van het begrip ‘connected car‘.

GPS black box mogelijkheden

Een GPS black box heeft enorm veel mogelijkheden en wordt veel toegepast in auto’s. Een black box auto registreert onder andere:

 • gereden routes, bezochte locaties, snelheden etc.
 • kilometrages
 • werk- en reistijden
 • realtime GPS locatie
 • bestuurders en bijrijders
 • onderscheid zakelijk en privégebruik
 • excessief rijgedrag (op basis van G-krachtmeter)
 • brandstofverbruik

Daarnaast is het mogelijk om andere systemen aan te sluiten aan de black box bijvoorbeeld:

 • privé-/zakelijk schakelaar
 • bestuurderidentificatie
 • startonderbreker
 • paniekknop
 • CAN-bus koppeling
 • temperatuursensor
 • PTO
 • deuren en laadklepsensoren
 • bandenspannings-controlesysteem

Toepassingen GPS black box

Er zijn talloze toepassingen voor een black box, FleetGO heeft zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in:

Daarnaast kan het systeem gekoppeld worden met andere software zoals tankpasgegevens en boekhoudpakketen.

Toepassingen in beeld

Rittenregistratie
De FleetGO blackbox zorgt voor een volledig automatische rittenregistratie. Alle ritdetails en voertuigbewegingen worden automatisch doorgestuurd naar de beveiligde website van FleetGO. Hier worden alle ritten weggeschreven met alle bijbehorende informatie zoals reistijd, afstand, vertrek- en bezoekadres, postcodes en huisnummers.

Kilometerregistratie

Ritdetails & historie
Alle ritten zijn stuk voor stuk terug te zien in de rithistorie. Hier kunt u alle ritdetails nog eens terug kijken en eventueel de ritdata verrijken met extra gegevens. Alle gegevens worden 10 jaar op onze servers bewaard.

kilometerregistratie - rittenregistratie

Locaties & POI’s
U kunt eenvoudig locaties, projecten en POI’s aanmaken. Hiermee haalt u nog meer uit het systeem en kunt u verschillende rapportages uitdraaien over o.a. bezoeken en bezoekfrequentie.

locaties via track en trace systeem

Heldere rapportages
Naast de standaard rapportage voor de (sluitende) rittenregistratie, beschikt u over tal van andere nuttige en heldere rapportages. U heeft onder andere rapporten per voertuig, bestuurder of groep, kilometerrapportages, declaratieformulieren.

rapportage - rittenregistratie

Automatische controles
Het systeem controleert automatisch of uw rittenregistratie wel sluitend is en of de data logisch is. Wanneer wij twijfelen, krijgt u hiervan automatisch een melding in onze statusrapportage. Ook kunnen we zo tijdig inspelen op eventuele defecten.

Bestuurders ID
Handig wanneer uw voertuigen meerdere of veel wisselende bestuurders hebben.

CAN-bus koppeling
Nooit meer kilometerstanden ijken met de CAN-bus koppeling.

Privé/Zakelijk schakelaar

Markeer uw privé ritten met een P/Z-schakelaar en scherm detailinformatie af.

Maatwerk
Heeft u speciale wensen, zoals het koppelen van een sensor of PTO? Ook hier hebben we altijd een oplossing voor!

Loop geen risico met uw rittenregistratie!
De Belastingdienst controleert steeds vaker en intensiever en de boetes zijn enorm: verzuimboete van €4920,- + de niet betaalde bijtelling van maximaal 5 jaar! Neem dus geen enkel risico met uw kilometerregistratie en zorg ervoor dat deze altijd 100% sluitend is en waarheidsgetrouw is. Een automatische rittenregistratie van FleetGO garandeert u deze zekerheid.

Prijsopgave rittenregistratie

Krachtig instrument

Er zijn talloze soorten en maten black boxes maar de werking en functionaliteiten komen zijn bij de meeste systemen hetzelfde. Het zijn vooral mogelijkheden van het online platform die het verschil maken. Immers, een GPS-coördinaat is een GPS-coördinaat en een kilometerstand een kilometerstand. Het gaat er dus vooral om wat er precies met de data wordt gedaan. Door data te verrijken, aggregeren en te koppelen aan andere data of systemen, ontstaat er ineens een enorm krachtig instrument. Denk bijvoorbeeld aan een berekening van de omrijkilometers van een voertuig: rijdt de bestuurder wel de meest efficiënte route? Of door een alarm te koppelen aan bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld door een SMS te sturen wanneer een voertuig in het weekend wordt gestart. Of wat dacht u van een compleet persoonlijk rijgedrag profiel van een bestuurder? Door allerlei parameters met elkaar te combineren kan er een zeer gedetailleerd beeld worden gevormd van het rijgedrag van iemand. Lees hier meer over de GPS tracker auto.

Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur FleetGO

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'

Automatische rittenregistratie!?

Start nu met FleetGO®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

GPS blackbox

Afbeelding: GPS black box

Geen handmatige handelingen Geen zorgen meer over een sluitende kilometerregistratie. Het rittenregistratie systeem van FleetGO® registreert automatisch de gereden kilometers en is voorzien van een Keurmerk RRS. Hierdoor bent u verzekerd deugdelijk systeem en is het fiscusproof!

Modulair uitbreidbaar

FleetGO staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, innovatie én flexibiliteit. Wij bewegen met u mee. Ondertussen houden wij de kwaliteit hoog. De modules van FleetGO kunt u aanpassen of uitbreiden.

Maandelijks opzegbaar

Wij geloven in ons product en in de voordelen die het u brengt. Daarom hebben wij geen langlopende contracten en is ons systeem maandelijks opzegbaar.

Vraag een prijsopgave aan!

U Krijgt een prijsopgave voor de GPS-black box en OBD-dongel. Start vandaag!

Automatische rittenregistratie!?

Start nu met FleetGO®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Arjan Kolk

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'