Eisen Rittenregistratie Een nauwkeurige rittenregistratie is noodzakelijk om aan te kunnen tonen hoeveel van de gereden kilometers voor zakelijke doeleinden zijn geweest en welke privé.

Deze rittenregistratie kan men het beste zeer regelmatig, bij voorkeur zelfs dagelijks, bijhouden en dient te matchen met bezoekagenda’s en/of bezorgschema’s zodat de Belastingdienst dit bij een controle kan toetsen. Daarom hebben we de eisen aan een rittenregistratie op een rijtje gezet.

Wilt u zeker weten dat uw rittenregistratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en wilt u bovendien verzekerd zijn van een verlichte controle? Kies dan een systeem met het Keurmerk Ritregistratiesystemen. Uiteraard beschikt RitAssist over dit keurmerk.

Eisen rittenregistratie op een rij

Er dient van iedere gereden rit in ieder geval te worden vermeld:

 • Datum van de rit
 • Of de rit privé is, of zakelijk
 • Begin- en eindstand van de kilometerteller
 • Adres van vertrek en aankomst. Bij een rit vanaf het werkadres naar een afspraak en weer terug dienen deze adressen als de aankomst- en vertrekadressen van zowel de heen- als de terugreis
 • Als niet de meest gebruikelijke route is gereden: de daadwerkelijk gereden route en de reden van omrijden
 • Indien tijdens de zakelijke rit ook privé (omrij)kilometers zijn gemaakt dienen deze extra kilometers apart te worden opgegeven

Naast de ritgegevens stelt de Belastingdienst nog andere eisen aan een rittenregistratie. In een rittenregistratie moeten de volgende algemene gegevens zijn opgenomen:

 • Kenteken van de betreffende auto
 • Merk van de auto
 • Type van de auto
 • De periode waarin de auto tot uw beschikking staat

Voorbeeld kilometerregistratie

Een voorbeeld in Excel met daarin richtlijnen voor een rittenregistratie wat aan de eisen van de belastingdienst voldoet. Lees meer over het kilometerregistratie voorbeeld of download het direct!

 • Gratis voorbeeld in Excel

Loop geen risico met uw kilometerregistratie!

De Belastingdienst controleert steeds vaker en intensiever en de boetes zijn enorm: verzuimboete van €4920,- + de niet betaalde bijtelling van maximaal 5 jaar! Neem dus geen enkel risico met uw kilometerregistratie en zorg ervoor dat deze altijd 100% sluitend is en waarheidsgetrouw is. Een automatische kilometerregistratie van RitAssist garandeert u deze zekerheid.

Controle Belastingdienst

Indien men de Belastingdienst tijdens een eventuele controle er niet van kan overtuigen dat men inderdaad privé minder dan 500 kilometer per jaar gebruik heeft gemaakt van de auto van de zaak, krijgt een naheffing voor de bijtelling en mogelijk ook een boete opgelegd. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat men er van uit gaat dat men gedurende de gehele periode dat men van de auto van de zaak gebruik kon maken jaarlijks meer dan 500 privé kilometers heeft gereden en dat men ook een naheffing over de voorgaande jaren in de bus krijgt.

Black Box systeem

Het belang van een goede rittenregistratie moge duidelijk zijn. Deze administratie kan een stuk eenvoudiger worden indien men de auto laat voorzien van een RitAssist GPS black box systeem waarmee alle ritten niet alleen automatisch worden geregistreerd maar weermee men op het dashboard, afhankelijk van het gekozen systeem, ook eenvoudig voor iedere rit aan kan geven of deze privé of zakelijk is.

Benieuwd naar de investering?

Vraag vrijblijvend een offerte aan. We kunnen u één ding garanderen: welke oplossing u ook kiest, u heeft ons systeem binnen 6 maanden terug verdiend!

Meer oplossingen van RitAssist®

Track en Trace

24/7 realtime inzicht in de actuele positie en status van uw voertuigen. Een onmisbare tool voor planners.

Fleet management

Volledig inzicht in de status van uw wagenpark. Beschik altijd over actuele informatie en rapportages.

Tacho Download

Volautomatische download van de .ddd-bestanden van uw vrachtauto’s en chauffeurspassen. Ontwikkeld in samenwerking met VDO.

Green Driving

Analyseer het brandstofverbruik en rijgedrag van uw medewerkers en help ze om beter, zuiniger en veiliger te rijden.

Tijdsregistratie

Met tijdsregistratie kunt u per bestuurder een overzicht krijgen van alle afgelegde bezoeken. U krijgt reistijd, aankomsttijd en bezoekduur inzichtelijk.

Software koppelingen

RitAssist is volledig ingericht om alle data veilig en probleemloos te ontsluiten naar uw boekhoudsoftware, planningssoftware, verloningssoftware, CRM-, of ERP-systeem.

Woonstad Rotterdam
DHL
Alphatron-logo
Belastingdienst
hankook
citybox