Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling youngtimer (auto ouder dan 15 jaar)

Bijtelling youngtimer (Auto ouder dan 15 jaar)

Voor ondernemingen is de aanschaf van een youngtimer (auto ouder dan 15 jaar) het overwegen waard. Hoewel het hogere bijtellingspercentage zijn de maandlasten een stuk lager. Onderwerpen in dit artikel:

Wat is een youngtimer?

Youngtimers zijn auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, met een maximum van 25 jaar. Dit geldt niet alleen voor auto’s uit Nederland, maar ook voor geïmporteerde auto’s. De RDW begint met tellen bij de eerste tenaamstelling. De zogenaamde youngtimers hebben een relatief lage dagwaarde. Het rijcomfort of de luxe zijn sterk afhankelijk van het merk en model.

Fiscale voordelen van een youngtimer

Voor ondernemingen zit het verschil tussen het rijden van een nieuwe auto of een youngtimer vooral in het fiscale voordeel. Voor een nieuwe auto wordt voor de bijtelling standaard uitgegaan van de cataloguswaarde van de auto, terwijl bij een youngtimer de dagwaarde (Waarde in het Economisch Verkeer, ook bekend als WEV) gehanteerd wordt. Alhoewel het bijtellingspercentage van youngtimers redelijk hoog ligt met 35% valt het in absolute getale mee vanwege de relatief lage dagwaarde van de youngtimer. Bijkomstig fiscaal voordeel is dat voor een youngtimer andere kosten zoals onderhoud, parkeerkosten en bijvoorbeeld brandstofkosten ook aftrekbaar zijn.

Hoogte bijtelling van youngtimer

De bijtelling voor een youngtimer is 35% over de dagwaarde (WEV) van de auto. Hiervan wordt afgeweken indien de youngtimer milieuvriendelijk is. Bij een uitstoot van 0 gram CO2 is het bijtellingspercentage 17%. De hoogte van de bijtelling van een youngtimer ligt gemiddeld 75% lager dan bij auto’s jonger dan 15 jaar.

Voorbeeld om bijtelling youngtimer te berekenen

Om bovenstaande te verduidelijken is onderstaande rekenvoorbeeld uitgewerkt:

Bijtelling nieuwe auto

Een Mercedes C-klasse in de nieuwste uitvoering kost (afgerond) € 115.000. Voor de bijtelling wordt de som dan: € 115.000 x 25% = € 29.000 x 51,75% (IB-tarief) = € 15.000 per jaar (€ 1250 per maand). Wordt er uitgegaan van een tarief van 42% dan wordt het € 920 per maand.

Bijtelling youngtimer

Een 15 jaar oude Mercedes C-klasse kost € 10.000. Hier wordt de som voor de bijtelling dan: € 10.000 x 35% = €3500 x 52% (IB-tarief) = €1800 per jaar (€150 per maand). Wordt er 42% gehanteerd als tarief dan wordt het bedrag € 111 per maand.

[Whitepaper] De noodzaak van een goede rittenregistratie (gratis PDF)
Als fleetmanager staat u voor de uitdaging om uw wagenpark optimaal te beheren. Een goede rittenregistratie is daarvoor een must. In deze paper leest u waarom. Ook leest u welke soorten rittenregistratie u kunt gebruiken, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en wat het belang is van een onafhankelijk keurmerk. Download de whitepaper in PDF.

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Geen bijtelling betalen

In sommige gevallen hoeft geen bijtelling betaald te worden. Dit is van toepassing als bewezen kan worden dat met de youngtimer op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé gereden is. Het bewijzen van het aantal gereden privékilometers kan op verschillende manieren:

Automatische rittenregistratie van FleetGO®

De automatische rittenregistratie van FleetGO® is dé manier om aan te tonen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Het rittenregistratiesysteem van FleetGO® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en optimaal zicht op uw wagenpark en rittenadministratie. Vraag direct een gratis offerte aan!

Prijsopgave rittenregistratie

Update: juni 2019. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend.

Bradley de Jong - Adviseur RitAssist

Bradley de Jong Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Afbeelding: Bijtelling Youngtimer

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof