Bijtelling stopzetten of wijzigen

Halverwege het kalenderjaar de bijtelling stoppen of wijzigen; kan dat? Nee en ja. Nee, aan het begin van het kalanderjaar maakt u de keuze voor geen bijtelling. Ja, maar daarvoor moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén constante geldt in alle situaties; om bijtelling te voorkomen, mag iedere gebruiker bij elkaar opgeteld niet meer dan 500 privékilometer per jaar rijden. Of u nu een halfjaar of een heel kalenderjaar in één of twee auto’s rijdt. In dit artikel:

Bijtelling Stopzetten of wijzigen

Let op: Momenten waarop je kan overstappen

Let op: Overstap van géén bijtelling naar wel bijtelling en andersom is gedurende het jaar in principe niet mogelijk. U mag niet zomaar besluiten te stoppen met bijtelling of er (tijdelijk) voor te kiezen de auto wel privé te gebruiken.  Hierdoor voorkomt de Belastingdienst bijvoorbeeld dat mensen alleen tijdens de vakantie bijtelling betalen. Er zijn gevallen bekend dat de fiscus naheffingen heeft opgelegd.

Kernregel: er zijn maar twee momenten waarop je ‘kosteloos’ kunt overstappen: per 1 januari óf als je van werkgever wisselt.

Bereken uw bijtelling eenvoudig met onze calculator

Benieuwd naar hoeveel bijtelling u moet betalen? We hebben een calculator ontwikkeld waarmee u aan de hand van uw kenteken de bijtelling kan berekenen.

Bijtelling stoppen halverwege jaar

Rijdt u of uw werknemer in een zakelijke auto en wilt u de bijtelling halverwege het jaar stopzetten? Bijvoorbeeld omdat u weinig privékilometers per jaar rijdt (minder dan 500 privé kilometers)? Dan moet u het jaarbedrag van de bijtelling aanpassen. Stel: u hebt uw auto vijf maanden in gebruik. Dan is uw correctie op het privégebruik van uw auto 5 : 12 x 22% x de cataloguswaarde van de auto (bij een elektrische auto 8 procent). Het privégebruik op jaarbasis rekent u uit door het privégebruik te herrekenen. Als u bijvoorbeeld in vijf maanden tijd 100 kilometer privé hebt gereden, dan is het privégebruik op jaarbasis: 12 : 5 x 100= 240 kilometer. Uiteraard is het noodzakelijk dat u hierbij gebruikmaakt van een sluitende rittenregistratie waarmee u kunt aantonen dat er niet meer dan 500 km privé is gereden.


Automatisch Rittenregistratie Bijhouden?

Met rittenregistratie van FleetGO heeft u altijd een geldig bewijsmiddel richten de fiscus. Zo voorkomt u hoge boetes en naheffingen.

Voorkom boetes en naheffingen!

  • 100% Belastingproof!
  • Ruim 8.000 tevreden klanten gingen u voor
  • Maandelijks opzegbaar, u zit nergens aan vast
  • Nieuwste generatie hardware
  • Professionele installatie op locatie
  • Keurmerk Ritregistratiesystemen
  • 3 jaar garantie op locatie
  • Inclusief gratis App (IOS & Android)
  • Vanaf € 7,00 per maand!

Halverwege het jaar starten met kilometerregistratie

Start u halververwege het kalenderjaar met kilometerregistratie? Bedenk dan dat u maximaal 500 : 12 = 42 kilometer per maand privékilometers mag maken als u bijtelling wilt vermijden. Of u nu uw oude zakelijke auto vervangt of een nieuwe toevoegt aan uw wagenpark. Met behulp van een rittenregistratie toont u het aantal gereden privékilometers aan. Start u bijvoorbeeld per 1 juni met uw kilometerregistratie, dan mag u 42 x 7= 294 privékilometers rijden tot en met het einde van het betreffende kalenderjaar. Tel maar uit, uw winst!

Bijtelling bij het krijgen van nieuwe auto halverwege jaar

Als u of een van uw werknemers in de loop van het jaar een nieuwe zakelijke auto gaat gebruiken, moet u het privégebruik van de vorige en de nieuwe auto apart berekenen en bij elkaar optellen. Dit geldt ook als u of uw werknemer gebruikmaakt van meerdere zakelijke auto’s. Als u op jaarbasis met beide auto’s gezamenlijk niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, betaalt u geen bijtelling. Gebruikt u in de loop van een jaar voor het eerst een zakelijke auto? Dan mag u ‘naar rato’ privékilometers maken. Dat betekent dat u per maand 500 : 12= 42 privékilometers mag rijden. Start u bijvoorbeeld per 1 oktober met uw rittenregistratie, dan mag u 42 x 3= 126 privékilometers tot en met het einde van het betreffende kalenderjaar rijden.

Tip: kies voor een youngtimer: minder bijtelling

Young geleerd is old gedaan. Maar ‘oud’ heeft óók voordelen. Fiscale bijvoorbeeld. Vooral als het om auto’s gaat tussen de 15 en 25 jaar oud; ook wel ‘youngtimers’ genoemd. Waar bij een nieuwe auto voor de bijtelling uitgegaan wordt van de cataloguswaarde, geldt voor een youngtimer de dagwaarde (Waarde Economisch Verkeer, WEV). Of het nu om een Nederlandse of een geïmporteerde buitenlandse auto gaat. De relatief lage dagwaarde compenseert ruimschoots het relatief hoge bijtellingspercentage van 35 procent voor youngtimers. Voor een youngtimer betaalt u dus lagere maandlasten dan voor een nieuwe auto. En er is meer (fiscaal) voordeel. Want kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, parkeren en brandstof zijn aftrekbaar. Young en aantrekkelijk!

Update: februari 2024. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.