Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling elektrische auto

Bijtelling elektrische auto

Het bijtellingspercentage voor volledig elektrische auto’s is 4%. Ook in 2019 en 2020. Maar let op; dit percentage geldt vanaf 2019 alléén voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot € 50.000. Is uw elektrische auto duurder, dan betaalt u een gecombineerd percentage. Deze regeling is overigens tijdelijk. Want vanaf 2021 betaalt u ook voor elektrische auto’s 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde. Het voordeel; niet alleen het gras van uw buren is dan groener. Dat van u ook. Onderwerpen in dit artikel:

Stimulatie vanuit overheid

Onze voetafdruk moet kleiner worden, de lucht schoner en onze auto’s dus groener. Daarom stimuleert de overheid sinds 2007 het zuinig rijden. Auto’s met nul of beperkte CO2-uitstoot, vallen sindsdien daarom in een gunstig bijtellingstarief van 4%. Maar die percentages veranderen vanaf 2019. Want de overheidskosten zijn groter dan de milieuwinst. De overheid neemt om die reden de komende jaren maatregelen om de luchtverontreiniging terug te dringen en de overheidsinkomsten op pijl te houden. Met andere woorden: voor hetzelfde geld moet er meer milieuwinst worden behaald. Onder andere door de bijtellingspercentage op basis van de Wet uitwerking Autobrief II minder CO2-afhankelijk te maken.

Bijtelling 4%

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Wilt u ook vanaf 2019 slechts 4% bijtelling per kalenderjaar (blijven) betalen? Kies dan voor een auto met 0% CO2-uitstoot en een cataloguswaarde van maximaal 50.000 euro. Voor auto’s boven dit bedrag of voor auto’s met 1% CO2-uitstoot of meer, betaalt u 22% bijtelling per kalenderjaar. Overigens geldt de beperking alleen voor nieuwe auto’s en voor auto’s die op een batterij rijden. Auto’s die op waterstof rijden vallen ook boven een cataloguswaarde van 50.00 euro onder het bijtellingstarief van 4%.

Bijtellingspercentages elektrische auto’s 2019 en 2020

Hieronder de bijtellingspercentages voor elektrische auto’s in 2019 en 2020. Vanaf 2021 is het bijtellingstarief voor elektrische auto’s gelijk aan normale auto’s. Dit percentage is 22%.

 

CO2-uitstoot Bijtelling
0 gram (op batterij) tot 50.000 cataloguswaarde 4%
0 gram (op waterstof) 4% (onbeperkt)
Meer dan 0 gram 22%

Let op: Het bijtellingspercentage staat voor vijf jaar vast en gaat in op de eerste dag van de maand nadat de auto in gebruik wordt genomen. De dag van ingebruikname is de dag waarop het kenteken voor het eerst op naam is gesteld. Hier van bewust zijn kan veel netto-bijtelling besparen.

[Whitepaper] De noodzaak van een goede rittenregistratie (gratis PDF)
Als fleetmanager staat u voor de uitdaging om uw wagenpark optimaal te beheren. Een goede rittenregistratie is daarvoor een must. In deze paper leest u waarom. Ook leest u welke soorten rittenregistratie u kunt gebruiken, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en wat het belang is van een onafhankelijk keurmerk. Download de whitepaper in PDF.

Bijtelling van elektrische auto berekenen

Behalve de CO2-uitstoot, de cataloguswaarde en de uitgiftedatum van uw kenteken, is ook de belastingschijf waarin uw inkomen valt van invloed op de hoogte van de bijtelling die u (eventueel) moet betalen. Een voorbeeld: Mostafa is een ondernemer die ook privé gebruikmaakt van zijn zakelijke auto. In 2019 schaft hij een zakelijke auto aan die volledig elektrisch rijdt (een nul-emissieauto). Deze auto heeft een cataloguswaarde van € 45.000. Mostafa rijdt meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden met deze auto. Hij moet dus bijtelling betalen. Omdat Mostafa een elektrisch voertuig heeft, betaalt hij per kalenderjaar 4% bijtelling (woon-werkverkeer wordt aangemerkt als zakelijk gebruik). De bijtelling die Mostafa betaalt is dan: 4% van € 45.000 = € 1.800 per jaar. Over dit extra bedrag moet hij dus ook belasting betalen. Als Mostafa hierover 40,85% belasting (schijf 3) betaalt, zijn de netto jaarlasten voor het privégebruik van zijn zakelijke auto 40,85% van € 1.800 = € 735,30.

Gebruik onze rekentool om uw eigen bijtelling berekenen.

Elektrisch en bijtellingsvrij rijden?
Dat kan! Dan moet u kunnen aantonen dat u maximaal 500 privékilometers per jaar rijdt in uw  zakelijke elektrische auto. Of u nu in een reguliere auto rijdt of in een elektrische. Automatische rittenregistratie is dé manier om dit bewijs te leveren. Het rittenregistratiesysteem van RitAssist® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en een tevreden fiscus. Vraag nu direct een prijsopgave aan!

Bijtelling elektrische auto 2018

Voor 2018 gelden er twee tarieven voor de bijtelling van een zakelijke auto:

  • 4% voor elektrische auto’s zonder CO2-uitstoot;
  • 22% voor auto’s (ook semi-elektrisch) met een CO2-uitstoot van meer dan 0 gram.

NB U betaalt geen aanschafbelasting (bpm) voor een volledig elektrische auto.

Bijtelling elektrische auto 2019

De bijtellingspercentages voor 2019 zijn hetzelfde als die van 2018. Toch is er een verschil; voor elektrische auto’s geldt het bijtellingstarief van 4% alleen voor auto’s met een cataloguswaarde tot
€ 50.000. Is de aanschafprijs van uw elektrische auto hoger? Dan betaalt u over dat deel 22%. Voor een volledig elektrische auto betaalt u geen aanschafbelasting (bpm).

Bijtelling elektrische auto 2020

De bijtellingspercentages voor 2020 zijn hetzelfde als die van 2019. Houd er wel rekening mee het bijtellingspercentage van 4% alleen geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot
€ 50.000. Is de aanschafprijs van uw elektrische auto hoger? Dan betaalt u over dat deel 22%. Voor een volledig elektrische auto betaalt u geen aanschafbelasting (bpm).

Bijtelling elektrische auto 2021

Het grote voordeel van groen rijden ziet u mogelijk steeds meer om u heen, maar is vanaf 2021 niet meer voelbaar in uw portemonnee. Want wie een elektrische auto koopt, betaalt vanaf 2021 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde van de auto. Hetzelfde tarief dus als voor niet- of semi-elektrische auto’s. Ook betaalt u weer aanschafbelasting voor uw auto. De tarieven maakt de overheid nog bekend.

Bijtellingspercentage auto’s met en zonder CO2-uitstoot

Uitstoot (CO2/km) 2018 2019 2020 2021
0 gram 4% 4%* 4%* 22%
> 0 gram 22% 22% 22% 22%

* Dit percentage geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro. Is de cataloguswaarde hoger dan 50.000 euro, dan is het bijtellingspercentage 22%.

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Bijtelling elektrische auto’s

Afbeelding: Bijtelling elektrische auto’s

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Woonstad Rotterdam - logo
DHL - logo
SQ People logo
Belastingdienst logo
hankook logo
citybox logo
Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'