Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling berekenen

Bijtelling Berekenen

Bijtelling is voor vele berijders van een zakelijke auto een doorn in het oog. De bijtelling voor een zakelijke auto wordt gebaseerd op o.a. catalogusprijs, uw bijtellingspercentage en het aantal kilometers dat er jaarlijks in uw auto wordt gereden. Wilt u precies weten hoeveel u maandelijks netto aan bijtelling betaald? Gebruik onze bijtelling calculator. Met de bijtelling calculator kunt u zelf de bijtelling voor uw auto berekenen.

Tip: Doe ook de bijtelling break even analyse!

Let op: bovenstaande calculator geeft slechts een indicatie. Het werkelijke bedrag kan afwijken. Informeer voor de zekerheid altijd even bij de loonadministratie.

Hoe wordt bijtelling berekend?

Het exacte bedrag van de bijtelling wordt bepaald door de belastingschijf waarin de bijtelling gaat vallen, de cataloguswaarde van de auto en de CO2 uitstoot van de auto. Verder maakt de fiscus ook onderscheid in de gebruikte brandstof. De bijtelling voor een auto op diesel is hoger dan die voor een auto op benzine of LPG (G3). Vanwege maatregelen die het milieu ten goede komen zijn er speciale lage percentages voor auto’s die het milieu zo min mogelijk belasten. Dit zijn auto’s op aardgas/biogas, hybride auto’s en auto’s die geheel op elektriciteit rijden.

De laatste jaren was er voor auto’s met een heel lage CO2 uitstoot (tot 50 gram per kilometer) geen enkele bijtelling van toepassing, met ingang van 2014 is die uitzondering van de baan zodat ook voor die auto’s weer een bijtelling wordt gehanteerd. Voor auto’s met een CO2 uitstoot van 0 tot en met 50 gram per kilometer die privé excessief veel worden gebruikt is een afwijkende regeling van toepassing, dan wordt de werkelijke waarde van het gebruik belast.

Bijtellingspercentages

Uitstoot (CO2/km)
2016
2017
2018
2019
2020
0 gram4%4%4%4%4%
1-50 gram15%17%19%22%22%
51-106 gram21%22%22%22%22%
> 106 gram25%22%22%22%22%

Geen bijtelling betalen
Wilt u helemaal geen bijtelling meer en dus duizenden euro’s per jaar besparen? Dit is mogelijk! Indien u minder dan 500 prive kilometers per jaar in uw auto maakt hoeft u geen bijtelling te betalen. Het is hierbij wel verplicht om een sluitende rittenregistratie bij te houden. RitAssist heeft diverse oplossingen om dit zo makkelijk mogelijk te maken. Lees er alles over op onze website of vraag nu een offerte aan voor een digitale rittenregistratie.

Ingebruikname van de auto

Het percentage wordt bepaald op het moment van ingebruikname van de auto en staat dan vast voor een periode van 60 maanden. Indien na deze periode nog steeds van de auto gebruik wordt gemaakt, wordt het percentage opnieuw vastgesteld volgens de op dat moment actuele regelingen vastgesteld.

Catalogusprijs inclusief BTW en BPM

Om de hoogte van de bijtelling te kunnen berekenen dient men uit te gaan van de consumentenwaarde van de auto, inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóórdat het kenteken aan de auto is toegekend. De consumentenwaarde van een personenauto is de catalogusprijs inclusief BTW en BPM. De waarde van een bestelauto wordt berekend aan de hand van de oorspronkelijke catalogusprijs inclusief de BTW en BPM.

De peildatum voor de oorspronkelijke cataloguswaarde is de datum dat kenteken deel 1 van de auto is afgegeven. Op de website van de RDW vindt men de cataloguswaarde van nagenoeg alle auto’s die na 1 juli 2007 via de officiële importeurs Nederland zijn binnengekomen alsmede de cataloguswaarde van alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet. Een bijtellingspercentage is 60 maanden geldig.

Lees hier meer over bijtelling 2016, bijtelling 2017bijtelling 2018 en bijtelling 2019.

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Arjan Kolk - RitAssist

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Bijtelling berekenen

Afbeelding: Bijtelling berekenen

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Woonstad Rotterdam - logo
DHL - logo
SQ People logo
Belastingdienst logo
hankook logo
citybox logo
Arjan Kolk - RitAssist

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'