Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling 2020

Bijtelling 2020

2020: het jaar dat u nog nét profiteert van de voordelige bijtellingspercentages van volledig elektrisch rijden. Want wie dit jaar een auto aanschaft die geen CO2-uitstoot, betaalt nog 4% bijtelling. Mits de cataloguswaarde van deze elektrische auto niet hoger is dan € 50.000. Start u met rijden in een semi-elektrische, benzine- of dieselauto? Dan betaalt u 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde. Hieronder alles over de bijtellingsrichtlijnen voor bijtelling 2020.

Wijzigingen bijtellingregels in 2020

Sinds 2018 zijn er twee bijtellingstarieven; 4% voor auto’s zonder CO2-uitstoot en 22% voor auto’s met CO2-uitstoot. Op basis van de Wet uitwerking Autobrief II maakt de overheid de bijtellingspercentages minder CO2-afhankelijk. Vanaf 2021 vervallen de 4%-bijtellingspercentage voor elektrische voertuigen; alle auto’s die in 2021 of daarna worden aangeschaft, vallen dan ook in het bijtellingspercentage van 22%. Via ons nieuwsblog houden we u op de hoogste van eventuele politieke wijzingen.

Bekijk ook de bijtellingregels van 2018, 2019 en 2021.

Regelgeving Belastingdienst

Iedereen die meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in een zakelijke auto rijdt, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. Hoeveel kilometers u privé en zakelijk maakt, houdt u eenvoudig bij met (automatische) rittenregistratie. Behalve het kenteken van de zakelijke auto(‘s), het merk, het type en de periode waarin u de auto(‘s) gebruikt, moet u de Belastingdienst namelijk nauwkeurige informatie geven over:

  • rittendata;
  • of de rit privé is of zakelijk;
  • begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • vertrek- en aankomstadres;
  • (privé)omrijkilometers en de reden daarvan.

Lees meer over de rittenregistratie eisen.

[Whitepaper] De noodzaak van een goede rittenregistratie (gratis PDF)
Als fleetmanager staat u voor de uitdaging om uw wagenpark optimaal te beheren. Een goede rittenregistratie is daarvoor een must. In deze paper leest u waarom. Ook leest u welke soorten rittenregistratie u kunt gebruiken, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en wat het belang is van een onafhankelijk keurmerk. Download de whitepaper in PDF.

Bijtellingstabel 2020

Hieronder het overzicht van de bijtellingspercentages van 2020. In het genoemde jaar wordt een onderscheid gemaakt tussen auto’s met CO2-uitstoot en zonder CO2-uitstoot.

Uitstoot (CO2/km) 2018 2019 2020 2021
0 gram 4% 4%* 4%* 22%
> 0 gram 22% 22% 22% 22%

* Dit percentage geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot 50.000 euro. Is de cataloguswaarde hoger dan 50.000 euro, dan is het bijtellingspercentage 22%.

Bijtelling elektrische auto’s in 2020

Koopt u in 2020 een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal € 50.000? Dan betaalt u 4% bijtelling per kalenderjaar. Als uw auto duurder is, betaalt u over dat deel 22% bijtelling. Dat betekent dat u van doen heeft met een gecombineerd bijtellingspercentage. Deze beperking geldt alleen voor nieuwe auto’s en voor auto’s die op een batterij rijden. Auto’s die op waterstof rijden vallen ook boven een cataloguswaarde van 50.000 euro onder het 4% bijtellingstarief. Het bijtellingspercentage geldt voor een periode van 60 maanden en gaat in op de eerste dag van de maand van eerste toelating. Na afloop van deze periode stelt de Belastingdienst het percentage vast volgens de regels die dan gelden. Voor een volledig elektrische auto betaalt u overigens geen aanschafbelasting (bpm).

Helemaal geen bijtelling in 2020?

De automatische rittenregistratie van RitAssist® is dé manier om aan te tonen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Het rittenregistratiesysteem van RitAssist® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en optimaal zicht op uw wagenpark en rittenadministratie. Vraag direct een gratis offerte aan!

Bijtelling hoogte in 2020 berekenen

Behalve de CO2-uitstoot, de cataloguswaarde en de uitgiftedatum van uw kenteken, is ook de belastingschijf waarin uw inkomen valt van invloed op de hoogte van de bijtelling die u (eventueel) moet betalen. Met de bijtellingcalculator van RitAssist berekent u hoeveel bijtelling u ongeveer moet betalen als u meer dan 500 privékilometer per kalenderjaar rijdt. Wilt u helemaal geen omkijken hebben naar berekeningen van uw kilometers? Maak dan gebruik van de automatische rittenregistratie van RitAssist!

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Bijtelling 2020

Afbeelding: Bijtelling 2020

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Woonstad Rotterdam - logo
DHL - logo
SQ People logo
Belastingdienst logo
hankook logo
citybox logo
Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'