Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling 2020

Bijtelling 2020

2020: het overgangsjaar waarin u nog profiteert van betrekkelijk voordelige bijtellingspercentages van volledig elektrisch rijden, maar waar de eerste prijsstijging al wel een feit is. Wie dit jaar een auto aanschaft die geen CO2-uitstoot, betaalt 8% bijtelling, mits de cataloguswaarde van deze elektrische auto niet hoger is dan € 45.000. Start u met rijden in een semi-elektrische, benzine- of dieselauto? Dan betaalt u 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde. Hieronder alles over de bijtellingsrichtlijnen voor bijtelling 2020.

Bijtellingstabel 2020

Hieronder het overzicht van de bijtellingspercentages van 2020. In het genoemde jaar wordt een onderscheid gemaakt tussen auto’s met CO2-uitstoot en zonder CO2-uitstoot.

Bijtelling overzicht 2020 Zonder CO2 uitstoot Met CO2 uitstoot
Bijtelling percentage 8% 22%
Bijtelling cap* € 45.000 n.v.t.
Wegenbelasting Geen 100%
BPM Geen 100%

* Dit percentage geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde € 45.000 (2020).  Is de cataloguswaarde van de auto hoger dan dit gestelde maximum, dan betaald u over dit bedrag een bijtellingspercentage van 22%.

Wat zijn de wijzigingen van bijtellingregels in 2020?

De afgelopen jaren waren er twee bijtellingstarieven; 4% voor auto’s zonder CO2-uitstoot en 22% voor auto’s met CO2-uitstoot. Het bijtellingspercentage van 4% stijgt naar 8% in 2020. Op basis van de Wet uitwerking Autobrief II maakt de overheid de bijtellingspercentages minder CO2-afhankelijk. Naar aanleiding van het vernieuwde Klimaatakkoord (28 juni 2019), is deze autobrief gewijzigd. Tussen 2020 en 2026 zal het bijtellingspercentage tot 2026 stapsgewijs toenemen tot 22 procent. Vanaf 2026 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s dus gelijk aan die van benzine- en dieselauto’s. Via onze nieuwsblog houden we u op de hoogste van eventuele politieke wijzingen.

Bekijk ook de bijtellingregels van 2021, 2022 – 2024, 2025 en 2026 – 2030.

Wat is de bijtelling van elektrische auto’s in 2020?

Koopt u in 2020 een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal € 45.000? Dan betaalt u 8% bijtelling per kalenderjaar over deze waarde (dus tot €45.000). Als uw auto duurder is, betaalt u over dat deel 22% bijtelling. Dat betekent dat u van doen heeft met een gecombineerd bijtellingspercentage. Deze beperking geldt alleen voor nieuwe auto’s en voor auto’s die op een batterij rijden.

Let op: Auto’s die op waterstof rijden vallen ook boven een cataloguswaarde van € 50.000 onder het 4% bijtellingstarief.

Het bijtellingspercentage geldt altijd voor een periode van 60 maanden en gaat in op de eerste dag van de maand van eerste toelating. Na afloop van deze periode stelt de Belastingdienst het percentage vast volgens de regels die dan gelden. Voor een volledig elektrische auto betaalt u overigens geen aanschafbelasting (bpm).

Bijtelling hoogte in 2020 berekenen

Behalve de CO2-uitstoot, de cataloguswaarde en de uitgiftedatum van uw kenteken, is ook de belastingschijf waarin uw inkomen valt van invloed op de hoogte van de bijtelling die u (eventueel) moet betalen. Met de bijtellingcalculator van FleetGO berekent u hoeveel bijtelling u ongeveer moet betalen als u meer dan 500 privékilometer per kalenderjaar rijdt. Wilt u helemaal geen omkijken hebben naar berekeningen van uw kilometers? Maak dan gebruik van de automatische rittenregistratie van FleetGO!

Helemaal geen bijtelling in 2020?

De automatische rittenregistratie van FleetGO® is dé manier om aan te tonen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Het rittenregistratiesysteem van FleetGO® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en optimaal zicht op uw wagenpark en rittenadministratie. Vraag direct een gratis offerte aan!

Prijsopgave rittenregistratie

Wat is de Regelgeving van de Belastingdienst?

Iedereen die meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in een zakelijke auto rijdt, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. Hoeveel kilometers u privé en zakelijk maakt, houdt u eenvoudig bij met (automatische) rittenregistratie. Behalve het kenteken van de zakelijke auto(‘s), het merk, het type en de periode waarin u de auto(‘s) gebruikt, moet u de Belastingdienst namelijk nauwkeurige informatie geven over:

  • rittendata;
  • of de rit privé is of zakelijk;
  • begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • vertrek- en aankomstadres;
  • (privé)omrijkilometers en de reden daarvan.

Lees meer over de rittenregistratie eisen.

[Whitepaper] De noodzaak van een goede rittenregistratie (gratis PDF)
Als fleetmanager staat u voor de uitdaging om uw wagenpark optimaal te beheren. Een goede rittenregistratie is daarvoor een must. In deze paper leest u waarom. Ook leest u welke soorten rittenregistratie u kunt gebruiken, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en wat het belang is van een onafhankelijk keurmerk. Download de whitepaper in PDF.

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Update: januari 2020. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend, laat u daarom altijd adviseren door een financieel specialist.

Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur FleetGO

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Bijtelling 2020

Afbeelding: Bijtelling 2020

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met FleetGO®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Jos Pijnaker

Jos Pijnaker Adviseur RitAssist

'Onze digitale rittenregistratie is altijd sluitend en fiscusproof'