Home » Kennisbank » Bijtelling & Belasting » Bijtelling 2016

Bijtelling 2016

Het plan “Bijtelling 2016” is na een aantal weken van onduidelijkheid dan eindelijk vastgesteld. Waar staatssecretaris Wiebes eerst nog alle lage bijtellingscategorieen wilde schrappen, is er na veel tegengas vanuit de branche dan eindelijk een akkoord bereikt voor de bijtelling in 2016.

Autobrief 2

Nadat Wiebes aankondigde dat de zogenaamde “Autobrief 2” met daarin de hervormingen voor autobelastingen werd uitgesteld, kwam hij met een tijdelijk voorstel voor de bijtelling in 2016. In dit voorstel werden de elektrische en hybride voertuigen ineens een stuk zwaarder belast. Reden hiervoor waren tegenvallende resultaten op het gebied van CO2-besparing. De plannen schoten bij diverse brancheorganisaties in het verkeerde keelgat waardoor er veel kritiek op de plannen was en er met klem werd verzocht de plannen te heroverwegen. Een en ander heeft geleid tot bovengenoemde oplossing voor het “tussenjaar” 2016. (Let op: dit is verouderde informatie.)

Bijtelling 2016

Hieronder treft u de definitieve categorieën voor bijtelling in 2016:

Bijtellingspercentage CO2-uitstoot (gram/km)
4% (mrb vrij) 0
15% (50% mrb) 1 t/m 50
21% 51 t/m 106
25% >106

Volledig elektrische voertuigen blijven dus belast met 4% en hybride auto’s zullen met 15% bijtelling worden belast. Fors hoger dan de huidige 7% waarin de meeste hybrides nu vallen. Het grootste gedeelte van leaserijdend Nederland zal 21 of 25% bijtelling gaan betalen in 2016, waarmee privé rijden dus flink duurder wordt.

Helemaal geen bijtelling in 2016?

De automatische rittenregistratie van RitAssist® is dé manier om aan te tonen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Het rittenregistratiesysteem van RitAssist® is sluitend en fiscusproof. De GPS black box registreert automatisch al uw gereden kilometers. Onder de streep blijft er pure winst over: geen onnodige bijtelling en optimaal zicht op uw wagenpark en rittenadministratie. Vraag direct een gratis offerte aan!

Prijsopgave rittenregistratie

Maximaal genieten van huidige bijtellingstarieven

De bijtelling in 2015 blijft onveranderd en in de Autobrief 2 worden de wijzigingen voor 2017 gepresenteerd. De verwachting is dat deze plannen halverwege 2015 gepresenteerd worden. Diegene die maximaal gebruik willen maken van de huidige bijtellingstarieven zullen dus vóór 31 december 2015 hun zakelijke auto op kenteken moeten zetten. Zo kan men nog 60 maanden lang ‘genieten’ van het huidige systeem.

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Arjan Kolk - RitAssist

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Reset Logo

Afbeelding: Bijtelling 2016

Bijtelling voorkomen?!

Automatische rittenregistratie

Start nu met RitAssist®​ : RRS Keurmerk, sluitend en fiscusproof

Arjan Kolk - RitAssist

Arjan Kolk Adviseur RitAssist

'Overstappen op digitale rittenregistratie betekent altijd winst!'