X
    Categories: Belasting

Belastingdienst vernietigt miljarden beelden van kentekens van zakelijke rijders

De Belastingdienst heeft per onmiddellijke ingang opgeslagen beelden van kentekens uit de snelwegcamera’s vernietigt. De Dienst heeft al enige maanden geen recht meer op de beelden, maar nu is de enorme opslag van miljarden kentekenbeelden verwijdert en daarmee waardeloos geworden.  

Minimaal 3 miljard kentekenbeelden ontvangt de Belastingdienst op jaarbasis welke, sinds het besluit van de Hoge Raad nutteloos zijn geworden. De Raad bepaalde in februari al dat de beelden niet meer opgeslagen en gebruikt mogen worden voor het aantonen van privégebruik van zakelijke rijders. Per 1 juli heeft de  Belastingdienst alle opgeslagen beelden van kentekens ook vernietigt.

De beelden werden via politiecamera’s rechtstreeks naar de Belastingdienst verstuurd, welke het gebruikte om gereden routes van circa 250.000 zakelijke rijders die verklaren minder dan 500 privékilometers op jaarbasis te rijden te controleren. Bestuurders die gesignaleerd zijn op locaties welke niet overeenkomen met de ritadministratie werden, gebaseerd op deze beelden, extra gecontroleerd. De beelden, waaronder ook metadata zoals locaties, datums en tijden, zijn jarenlang systematisch verzameld en bewaard om het aantonen van privégebruik van zakelijke rijders te controleren. Het besluit ter vernietiging is genomen doordat het stelselmatige controleren in strijd is met de privacy van bestuurders.

De Belastingdienst heeft aangegeven in de nabije toekomst wel weer gebruik te willen maken van de camerabeelden voor controles van privégebruik van zakelijke rijders. Daarvoor zal eerst een nieuwe wet moeten worden opgesteld met duidelijke argumenten waarom de inbreuk op privacy van zakelijke rijders noodzakelijk is.

De fiscus heeft aangekondigd op zoek te gaan naar andere manieren om zakelijke rijders met een verklaring op grote schaal in de gaten te houden, bijvoorbeeld met locatiegegevens op basis van verkeersovertredingen.

Joeri :