X
    Categories: BelastingNieuws

“15% van de bijtelling-fraudeurs wordt gepakt”

De Belastingdienst heeft in 2010 ruim 9.000 leaserijders ‘gepakt’ omdat deze onterecht geen bijtelling betaalden. Zij hadden de “Verklaring Geen Privégebruik” ingevuld, maar bleken achteraf toch meer dan de toegestane 500 kilometer privé te hebben gereden. Dit leverde voor de Belastingdienst 15 miljoen euro op aan boetes plus nog eens 150 miljoen euro aan extra loonheffing.

Volgens de VNA zijn er een kleine 200.000 leaserijders die deze verklaring invullen. De Belastingdienst schat in dat ongeveer 30% (!) van deze leaserijders de verklaring onterecht invult. Dat betekent dat ongeveer 60.000 berijders onterecht onder de bijtelling uitkomen. Van deze 60.000 berijders zijn er nu dus 9.000 gepakt, dat betekent een pakkans van 15% (9000/60000 = 0,15).

Het aantal leaserijders dat bijtelling betaalt, lag in 2010 op 720 duizend, tegenover 685 duizend in 2009. Volgens het ministerie van Financiën komt dit deels doordat er minder berijders een verklaring geen privégebruik invulden.

De overheid wil met dit bericht onderstrepen dat ook vakantieritten in de registratie opgenomen moeten worden. VNA-directeur Renate Hemerik: “Ach, dit soort berichtgeving kennen we onderhand wel van de Belastingdienst. Natuurlijk mag je de wet niet overtreden, maar de overheid vraagt zo wel om problemen. Wij zien liever dat het systeem van fiscale bijtelling verbeterd wordt. Het is veel te rigide. Nu kopen mensen met een schone leaseauto er een – in de regel meer vervuilende – tweedehands auto voor privégebruik bij om geen bijtelling te hoeven betalen. Het is nu het een of het ander. Een variabele bijtelling op basis van privégebruik lijkt ons veel zinvoller.”

Joeri :